Bilgi

Alman Sosis Rehberi ve Öne Çıkan Alman Sosisleri

grilled sausage with tomatoes ba

Sosisler günümüz dünyasında, kahvaltı sofralarının, barbekü partilerinin, aile ve arkadaş buluşmalarıyla yapılan unutulmaz pikniklerin olmazsa olmazları arasına girmiş, bütün dünyada işlenmiş et denince akıllara ilk gelen ürünlerin başında gelmektedir. 

Antik Roma döneminde geçecek olan sert kışlara hazırlanmak ve kısıtlı miktarlardaki etleri uzun süre taze tutmak amaçlı keşfedilmiş tütsüleme yönteminin belki de mutfak tarihine en büyük hediyelerinden biri olan sosisler, Orta Çağ’ın sonlarına doğru daha sofistike bir hal almış, farklı tatlar ve aromalarla harmanlanarak dönemin öne çıkan lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Bu gelişim döneminde yaptıkları gastronomik çalışmalarla öne çıkan iki ülke olmuştur, bunlar Fransa ve Almanya’dır. 

Bugünkü yazımızda, alman sosisi denildiğinde akla gelen öncü ülkelerden Almanya’nın ünlü sosislerinden Frankfurter ve Bratwurts Sosislerini ele alırken, Alman Sosisleri’nin normal sosislerden farklılıklarına ve nasıl pişirilmesi gerektiklerine de değineceğiz.

 

Normal Sosisler ve Alman Sosisleri Arasındaki Farklar

Alman Sosisleri’ni dünyanın geri kalanıyla kıyas etmeden önce, kısa bir vakit ayırıp bu kaliteyi ve özeni takdir etmek gerekir. Geri kalan tüm ürünlerinde olduğu gibi sosislerde de gösterdikleri Alman Disiplini, dünya mutfağına ne yazık ki bu yazıda hepsini ele alamayacağımız her biri birbirinden lezzetli 1500’ün üzerinde sosis çeşidini kazandırmıştır.

Şimdi gelelim Alman Sosisleri’ni geri kalan sosislerden ayıran başlıca özelliklerine… Bunlardan ilki tabii ki etin kalitesi olacaktır. Özellikle Amerika gibi fast-food sektörünün oldukça gelişmiş, yaygınlaşmış ve üst düzey talebe sahip olduğu ülkelerde, işlenmiş etlerin üretiminde kullanılan etlerin kalitesi oldukça tartışılmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde de bu tartışmalar uzun yıllardır devam etmektedir.

Markaların aç gözlülükleri ve müşterilerinin sağlığına yeterli değeri vermiyor oluşu bu durumun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bunun aksine Alman Sosisleri yıllar içinde kalitesini korumayı başarmış ve hayvanın en lezzetli yerlerinden yapılmaya devam ederek dünyada bir marka haline gelmiştir. Günümüzde Kuzey Amerika’nın ünlü atıştırmalığı olan “Sosisli Sandviç” yapımında da Amerika’nın kendisinde bile “Frankfurter Sosis” kullanılması bu markalaşmanın ne seviyeye ulaştığını ortaya koymaktadır.

Kaliteyi bir kenara koyduktan sonra ele alacağımız bir diğer farklılık da sosislerin hazırlanışlarında kullanılan çeşitli yöntemler olacaktır. Gerek yapım aşamasında kullanılan baharatları ve acı dengeleriyle gerek çeşitli peynirlerin sosislerin içine entegrasyonuyla gerek de paketlenmeden önceki hafif haşlama ve kabuklandırma çalışmalarıyla hemen her bir çeşidinin ayrı bir fabrikasyon sürecinden geçmesi gibi etmenler ürünlere olan tutkuyu ve saygıyı gösterir. Bu tutku ve saygının doğru bir disiplinle harmanlanması sonucunda da bu lezzetli sosisler tüm dünya tarafından büyük talep görmektedir.

 

Öne Çıkan Alman Sosisleri

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi 1500’ün üzerinde çeşidi bulunan bu geniş yelpazeden mağazımızda bulabileceğiniz iki tanesini seçip siz okuyucularımıza anlatmak istedik. Ayrıca bunlardan Frankfurter Sosis’in glutensiz varyantı hakkında daha uzun ve detaylı yazımıza göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Bratwurst Sosis

Bratwurst Sosis, Alman sosis dünyasının süperstarıdır. Adı brat-wurst, “kızartma sosis” anlamına gelir. Kökeni oldukça eski olan bu tarifin ilk örnekleri 1313 yılına kadar dayanmaktadır. Yoğun baharatlı lezzeti, dana veya sığır etinin en özel kısımları kullanılarak uygulanan tarifine eklenen kişniş, beyaz ve paprika biberler, zencefil ve sarımsak gibi baskın karakterli ürünlerden gelmektedir. İspanya Mutfağı’nın dünyaca ünlü tarifi “Chroizo Sosisi” ile birlikte dünyada en çok tüketilen iki sosisten biri olmasıyla da ayrı bir önemi vardır.

Eğer ilginizi çektiyse buraya tıklayarak, mağazamızdan Bratwurst Sosislerine göz atabilirsiniz.

 

Frankfurter Sosis

Daha hafif ve daha az baharatlı bir seçenek arayanlar için “Frankfurter Sosis” mükemmel bir tercih olacaktır zira Frankfurter Sosisler dumanlı aromasını yoğun miktardaki baharata bırakmak yerine, düşük sıcaklıklardaki uzun tütsüleme sürelerinde kazanır. Üretim sürecinde kuzu bağırsağına doldurulmadan önce yarı haşlanmış olmaları dolayısıyla pişirmeden de tüketilebilen bu sosisleri biz yine de sağlığınız açısından pişirmenizi öneriyoruz. 1860’lı yıllardan beri Almanya’nın vazgeçilmez lezzetlerinden olan Frankfurter sosisler daha önce de bahsettiğimiz gibi günümüzde Amerikan Sosisli Sandviçleri’nin içinde kullanılan sosislerdir. Bu yüzden dünyadaki en popüler sosislerden biridir.

Evinizde sağlıklı ve lezzetli sosisli sandviçler hazırlamak isterseniz, Frankfurter Sosis’in, glutensiz bir yorumuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Sosis Nasıl Pişirilir

Şimdi, sosislerin kendilerinden bahsetmemiz bittiğine göre gelelim en önemli noktaya. Ne kadar kaliteli olursa olsun iyi pişmemiş bir sosisin sofralarınızda yer almasını istemeyiz. İşte sizler için seçtiğimiz 3 lezzetli sosis pişirme yöntemi!

 

Izgarada Sosis Nasıl Pişirilir?

Sosislerinizi ızgarada pişirmenin püf noktası, mangal ateşinizin bir tarafta yüksek bir tarafta da orta ateşte olmasıdır. Gazlı ızgaralarda bunu ayarlaması oldukça kolayken normal bir mangalda biraz uzmanlık isteyecektir.

Izgarayı istenen düzeyde ayarladıktan sonra sosislerinizi önce yüksek ısılı bölgenin üstüne yerleştirin ve 2 dakika kadar altı kahverengi bir renk alana kadar pişirin ardından aynı işlemi sosisin diğer tarafına da uygulayın. Bu renk sosisin mühürlendiğini gösterecektir. Dış kabuğunda kahverengi rengi elde ettikten sonra sosisleri orta ateşte ısıttığınız bölgeye alarak 8-10 dakika güzelce pişirin. Afiyet olsun!

328311339 2140363582831670 8349795103551449087 n

Tavada Sosis Nasıl Pişirilir?

Ülkemiz mutfaklarında sosisin en popüler pişirilme yöntemlerinden biri tavada kızartmaktır. Oldukça kolay olan bu yöntem için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir: Öncelikle ocağı yakın ve orta ateşe ayarlayın. Tavayı ocağa yerleştirin (Kızartma tavası veya döküm tava kullanmanızı tavsiye ederiz) ve tava iyice ısınana kadar bekleyin, üzerinden hafif dumanlar çıkmaya başlayana kadar beklemeniz yeterli olacaktır. Ardından tavaya yüzeyini ince bir tabaka şeklinde kaplayacak şekilde ayçiçek yağını ekleyebilirsiniz. 

Daha sonrasında tavaya üstüne bıçakla yarı derin kesikler attığınız sosisleri ekleyip dört bir tarafını da 1-2 dakika pişirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

 

 

Sosis Nasıl Haşlanır?

Sosisleri haşlamak için, orta derinlikte bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurun. Sosise ekstra bir aroma vermek isterseniz bu suyun içine baharat, limon, sarımsak gibi eklemeler yapabilirsiniz. Daha sonra suyu kaynamaya bırakın.

Su kaynamaya başladığında, sosisleri tencereye ekleyip altını kısın, tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın. Sosisleriniz ortalama 30 dakika içinde iyice pişecektir. Haşlanmış olan sosislerinizin dışı kızarmış olmasını isterseniz, tavada 1-2 dakika kızarttıktan sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir